Miért kell különösen nagy figyelmet szentelni a pszichoszociális kockázatfelmérésnek?

o-STRESS-facebook

A pszichoszociális kockázatfelmérés és a munkahelyi stresszkezelés szükségességére nem is lehetne erősebb példát hozni, mint a France Telecomnál történt sajnálatos eseménysorozatot, melynek következtében 2008 és 2009 között 35 dolgozó lett öngyilkos. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vizsgálatai szerint egyértelműen a stressz áll a háttérben.

Ahogy a gazdasági világválság egyre komolyabb méreteket öltött, a francia távközlési cégnél megkezdődtek a leépítések, ami az ILO szerint a túlzott stressz kialakulásának egyik fő oka volt.

Bár a válság kialakulásáról nem a France Telecom tehetett, a cég messze nem tett meg mindent azért, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobb körülményeket biztosítsa dolgozóinak. Az áldozatok közül néhány búcsúlevelükben a munkával járó elviselhetetlen nyomásra hivatkoztak. Egy 2010-es vizsgálat eredményei szerint szakemberek többször is felhívták a cég figyelmét arra, hogy változtatniuk kell dolgozóik testi és lelki egészsége érdekében, de a vezetők mindannyiszor figyelmen kívül hagyták a tanácsokat.

„Válság idején is oda kell figyelnünk arra, hogy egészséges munkakörülményeket teremtsünk, különben komoly szenvedéseket okozunk az embereknek. Ráadásul a nem cselekvés még csak spórolást sem jelent a cégeknek, mint az a különböző felmérésekből kiderül” – mondta Macsida Szeidzsi, az ILO munkabiztonsági programjának vezetője.

Az Európai Unió országaiban rengeteg pénzt költenek a munkahelyi balesetek és betegségek után fizetendő kártérítésekre és gyógykezelésekre, melyek egy része megfelelő stresszkezeléssel és pszichoszociális kockázatfelméréssel elkerülhető lenne. A legfrissebb adatok szerint egy európai ország átlagosan GDP-je 2,5-3,8%-át fizeti ki a stressz okozta munkahelyi problémák kezelésére.

Szintén beszédes adat az is, hogy a betegség miatt kihagyott munkanapok 50-60%-áért a stressz, illetve a stresszkezelés hiánya a felelős.

Az ILO a mentális betegségek kialakulásának lehetőségére figyelmeztet

Bár, mint azt a francia példa is mutatja, a komoly munkahelyi stressz halálhoz is vezethet, de az ILO szerint a legnagyobb veszélye a mentális betegségek kialakulásának van.

A szervezet ennek okait főként az információ túltelítettségben, a munka és határidők okozta egyre komolyabb nyomásban, az egyre nagyobb mértékben elvárt mobilitásban és rugalmasságban, a mobil technológiának köszönhető folyamatos elérhetőségben és nem utolsó sorban a munka elvesztésétől való félelemben látja.

„A szoros együttműködés a vezetőség és a dolgozók között nagyon fontos, hiszen csak így sikerülhet valódi megoldást találni a munkahelyi stresszre és az általa okozott problémákra” – összegzett Macsida.

Ha szeretné elkerülni, hogy dolgozói kellemetlenül érezzék magukat munkahelyükön, kérje pszichoszociális kockázatelemzésünket, mely során megállapítjuk, hogy melyek azok a tényezők, melyek cégénél a legkomolyabb stresszforrást jelentik a dolgozók számára és javaslatot teszünk ezek lehetséges megszüntetésére.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.