Stresszoldás a mindennapokban

Közzétette | 2013. október 02. | Aktuális, Stresszkezelés | Nincs hozzászólás
Autogén tréning

A stressz, a szorongás, a túlpörgetettség, a feszített munkatempó és életritmus ma már szinte kivétel nélkül mindannyiunkra jellemző, holott egészségromboló hatásai nyilvánvalóak. A stresszhelyzet kialakulására számos élettani változás alakul ki, mivel a szimpatikus idegrendszer aktivitása fokozódik. A szív szaporábban ver, a vérnyomás, légzésszám nő, az izomfeszülés mértéke nő.

A stressz egészségügyi hatásai

Amikor az életünk stressz tényezői állandóan jelen vannak, stresszválasz-rendszerünk túlterhelődik. A stresszválasz-rendszer hosszú távú aktiválása pedig szinte az összes testi folyamatot gátolhatja. Ha a szélsőséges stressztől állandóan feszültek vagyunk szellemileg és testileg, súlyos egészségi rendellenességek alakulhatnak ki:

  1. Magas vérnyomás
  2. Gyomorrontás és gyomorfekély
  3. Szorongás
  4. Fokozott gyors szívdobogás és szívdobogásérzés
  5. Pánikroham
  6. Szív-érrendszeri rendellenességek

Stresszoldás

A stresszoldás módszereinek szinte kifogyhatatlanul széles a tárháza, amelyek közé wellness különféle fajtái (masszázs, szauna, napozás), a pszichológiai módszerek (autogén tréning, vizualizáció, pszichoterápia) és természetesen a sportmozgások széles repertoárja tartozik. Lássunk néhány példát!

  1. Figyeljen oda a légzésére. Különösen stresszhelyzetekben fontos, hogy egyenletes és mély hasi légzést végezzen, mert ez megnyugtatja.
  2. Egyszerre próbáljon meg csak egy dologgal foglalkozni. Ehhez segítség lehet, ha mindent hét elején átgondolja a tennivalóit.
  3. Tanuljon meg nemet mondani, amikor már egyébként is túl elfoglalt.
  4. Végezzen testmozgást! Próbálja ki a jógát vagy a golfot.

A stresszoldással és stresszcsökkentéssel mentesíthetjük szervezetünket a feszültség hosszú távú lelki és fizikai hatásai alól. A figyelmeztető jelek felismerésének köszönhetően egészségesebb életet élhetünk, mert gyakran éppen a stressz az, ami megbetegít.

Stresszoldó tréningek

Cégünk orvosilag elismert, hatékony stresszoldó foglalkozásokat kínál ügyfeleinek, legyen szó fiatalokról, akik az iskolai kihívások és egyéb nehézségek miatt szorongnak, munkahelyi problémákkal küszködő dolgozókról, vállalatkezelőkről vagy bárki másról.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.