Fogja fel másképp a stresszkezelést! – 4 tanács, mely sokat segíthet

Közzétette | 2013. november 12. | Aktuális, Stresszkezelés | Nincs hozzászólás
o-STRESS-facebook

„Kevés dolog biztos az élet során, az egyik ilyen, hogy mindannyian szembesülni fogunk nehézségekkel és a stresszel” – mondta Dr. James Dobson, híres amerikai pszichológus és szerző. A stressz tehát talán elkerülhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy tehetetlenek vagyunk vele szemben. A stresszkezelés mikéntje és sikeressége csak öntől függ.

A stressz mindenkinél másképp jelentkezik, minden ember másképp éli meg, ezért nincs egy egységes megoldás, ami mindenki számára teljes bizonyossággal működni fog. Talán egy kicsit kísérletezgetnie kell, mire megtalálja az ön számára legjobb megoldást, de ha sikerül megfelelő módot találni a stresszkezelésre, azzal rengeteget tesz egészségéért.

Ha stresszhelyzetbe kerül, ajánlott a következő négy tanácsot felidézni és megpróbálni ezek szerint cselekedni.

Senki és semmi nem kényszeríti, hogy valahogy érezzen. Az ön választása, hogy hogyan érez bizonyos helyzetekben és hogyan kezeli az adott szituációt. Nem befolyásolhatja mások viselkedését, de kontrollálhatja saját reakcióit.

Ha egy olyan helyzetről van szó, amin nem tud változtatni, például egy betegség vagy a gazdaság állása, akkor azt érdemes elfogadni. Az elfogadás nem feladást jelent, hanem azt, hogy elkezdhet olyan utakat, módokat keresni, melyekkel könnyebbé, élhetőbbé válhat az adott helyzet, ezzel pedig a stressz is jelentős mértékben csökkenthető.

Keressen valamit, amiért hálás lehet. Ha stresszes helyzetbe kerül, próbáljon meg mérgelődés helyett valami pozitív dolgot találni, ez jelentősen megkönnyíti a stresszkezelést. Ha például egy meetingre siet, de dugóba került, akkor is érdemes a mérgelődés helyett valami olyasmire gondolni, amiért hálás a sorsnak. Ez lehet akár maga az élet, egészséges, család, stb.

Nyugi, nyugi, nyugi! A mindennapos rohanás, küzdelmek során gyakran elfelejtünk törődni magunkkal. Ha azonban nem foglalkozunk magunkkal, hogyan várhatnánk el, hogy mások eredményesen tudjanak együttműködni velünk? A relaxáció megfiatalítja a testet, az elmét és a szellemet, hogy könnyebben vegyünk az elénk gördülő akadályokat.

Találjon valamit, amit élvez és csinálja mindennap, ha képes időt szakítani a relaxációra, akkor tegye meg. Sok ember mondja, hogy nincs ideje pihenni és relaxálni, de akár napi 5-10 perc is elég lehet erre, ennyi szabadideje pedig mindenkinek kell, hogy legyen. A relaxáció azt is jelentheti, hogy pozitív kisugárzású, életszemléletű emberekkel tölti az idejét.

Nézze a teljes képet. Vizsgálja meg a stresszes helyzetet a teljes cél szempontjából. Kérdezze meg magától, hogy „valóban végig kell ezt csinálnom, hogy elérjem a célomat?” Ha a válasz nem, akkor nem érdemes időt és energiát pazarolni rá.

A stressznek nem kell az élet állandó részévé válna. A sikeres stresszkezelés lényege, hogy megtanulja, mikor és hogyan vegye át az irányítást a történések és saját érzelmei, hozzáállása fölött. Látogasson el stresszkezelő tréningünkre és tanulja meg a leghasznosabb stresszkezelési technikákat. Ne feledje, vagy megtanulja irányítani a stresszt vagy a stressz fogja irányítani önt.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.