Az elektronikus eszközök tovább erősítik a munkahelyi stresszt

Munkahelyi stressz

A munkahelyi stressz a mai bizonytalan, felgyorsult világban egyre gyakoribb jelenség. A stressz fizikai és pszichológiai betegségeket is okozhat, ezért mindenképpen meg kell szabadulni tőle. Egy felmérés szerint az emberek háromnegyede már tapasztalt olyan stressz okozta tüneteket, mint a fejfájás, kimerültség, ingerültség, gyomorbántalom, idegesség, motivációhiány, stb.

A legtöbb esetben a stressz forrása a munka, hiszen egyre nagyobbak az elvárások, nő a nyomás, a felelősség, ráadásul a technika fejlődésével egyre inkább felgyorsul a munkavégzés és egyre több az olyan „kütyü”, melyek folyamatosan csörögnek, rezegnek, csipognak és amelyeken keresztül munkával kapcsolatos információk, felszólítások érkeznek.

„Bár a folyamatosan fejlődő technika megkönnyíti életünk egyes területeit, az így ránk zuhanó információáradat csak tovább ronthatja a munkahelyi stresszt, ami így is a modern kor egyik népbetegsége” – mondta David Ballard, az Amerikai Pszichológusok Társaságának (APA) egyik tagja. „Fontos megtanulni a stresszkezelés mikéntjét, hogy a munkában és otthon is folyamatosan helyt tudjunk állni.”

A munkahelyi stressz hatását sokan olyan egészségtelen szokásokkal próbálják meg enyhíteni, mint az alkoholfogyasztás, dohányzás, egészségtelen étkezés, stb., ezek azonban hosszú távon komoly egészségkárosodáshoz vezethetnek. A következőkben adunk néhány tanácsot, hogyan szabadulhat meg könnyebben, egészségesebben a stressztől.

Ismerje meg magát jobban. Minden ember másként és más okokból él át stresszt, tegye tisztába magában, hogy önt milyen mértékben befolyásolja a stresszt és mi vált ki stresszes reakciót önből. Hogyan reagál a stresszre? Nehezebben hoz meg döntéseket, nem tud koncentrálni, dühösnek érzi magát, fáj a feje, ingerlékeny? Figyeljen oda teste jelzéseire!

Ismerje fel a saját stresszkezelési szokásait. Felerősödnek a dohányzáshoz, iváshoz és édességevéshez hasonló egészségtelen szokásai a munkahelyi stressz hatására? A családtagjain vezeti le a dühét egy-egy nehezebb nap után?

Kikapcs! A kommunikációt segítő technikai eszközök segíthetnek a produktivitás javításában, ugyanakkor bevihetik a munkát a családi életbe is. Állítson fel szabályokat saját magának az ilyen készülékekkel kapcsolatban, például kapcsolja ki a mobilját, amikor hazaér, legfeljebb egy kis időre kapcsolja be, ellenőrizze, hogy vannak-e nem fogadott hívásai és csak a legfontosabbakkal törődjön. Családtagjaival is közölje a szabályokat, hogy emlékeztetni tudják, ha esetleg áthágná őket. Használja úgy a technológia nyújtotta lehetőségeket, hogy az előnyére és ne a hátrányára váljanak!

Írja be a naptárába teendőit. Attól tart, hogy meg fog feledkezni valami fontosról? Folyamatosan az jár a fejében, hogy vajon mit kellene még ma elvégeznie? Szabaduljon meg a folyamatos aggodalmaskodástól és idegeskedéstől azzal, hogy naptárába beírja a napi teendőket és kiemeli a különösen fontosakat!

Tartson rövid szüneteket. A munkahelyi stressz egyik fő kiváltó oka a folyamatos rohanás, feszített munkatempó. Tartson rövid szüneteket, időnként álljon fel legalább néhány percre az íróasztal mellől és sétálgasson. Ez segít abban, hogy folyamatosan tele legyen energiával és produktív maradjon.

Kérjen profi segítséget. Ha úgy érzi, a kísérletezgetés helyett inkább segítséget szeretné kérni, forduljon hozzánk! Pszichoszociális kockázatelemzésünkön megállapítjuk a stressz mértékét, okát és tanácsot adunk a lehetséges megoldásra. Emellett stresszkezelési tréningünkön is szeretettel várjuk.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.