A stressz a gyermekeket sem kíméli – Ismerje fel a jeleket!

Közzétette | 2013. december 31. | Stresszkezelés | Nincs hozzászólás
tinedzserkori_stressz

Sokan úgy gondolják, hogy mivel a gyerekeknek nem kell aggódniuk a számlák miatt, nem vezetnek háztartást és dolgozniuk sem kell, nincsenek kitéve a stressz hatásainak, ez azonban nem igaz. Az iskolai konfliktusok, az agresszív diáktársak általi megfélemlítés, az elvárások és egyéb tényezők hatására bennük is kialakulhat a stressz.

Fontos, hogy szülőként hamar felismerjük a stressz jeleit és segítsünk gyermekeinknek a stresszkezelésben, akár saját kezűleg, akár egy stresszkezelési tréning segítségével. A tinédzserkori stressz jelei sokban hasonlítanak a felnőttkorihoz, de lássuk, pontosan mik is a leggyakoribb tünetek.

Fej- és/vagy gyomorfájás

A stressz gyakran vezet testi panaszokhoz, melyek leggyakrabban fejfájást és gyomorfájdalmakat jelentenek a tiniknél.

Alvászavarok

Ha gyermeke nehezen alszik el vagy gyakran felébred éjszaka, az szintén a stressz egyik jele lehet. Ez könnyedén beindíthat egy ördögi kört, hiszen egy fáradt tinédzser még kevésbé lesz képes ellenállni a stressz támadásainak, mint addig. Próbáljon meg odafigyelni, hogy gyermeke átalussza-e az éjszakát vagy nem mutatkoznak-e rajta a fáradtság jelei napközben.

Tanulási nehézségek

Időnként az iskolai nehézségek váltják a stresszt, máskor pedig a stressz hatására alakulhatnak ki tanulási zavarok. Ha gyermeke jegyei látványosan romlani kezdtek, nem tud odafigyelni az iskolában, érdemes utánajárni, hogy a stressz áll-e a háttérben.

Ingerlékenység

Bár a kamaszok természetüknél fogva is ingerlékenyek lehetnek, egy stresszes tini még könnyebben és még gyakrabban „kapja föl a vizet”. Ha gyermeke a legkisebb kellemetlenség hatására is elveszti a türelmét, könnyen lehet, hogy a túlzott stressz okozza mindezt.

Változások a közösségi szokásokban

A stressz könnyedén megváltoztathatja a tinédzserek másokhoz való viszonyulását. A közösségtől való elzárkózás, a barátok hanyagolása is a stressz egyik tünete lehet.

Gyakori betegségek

A stressz alatt álló tiniknél nagyobb a valószínűsége, hogy megfáznak vagy rossz közérzetre panaszkodnak. Ha az ilyen és ehhez hasonló panaszok gyakoriak és gyermeke sokat hiányzik az iskolából és más közösségi eseményekről betegség miatt, akkor érdemes a stressz további jeleit keresni.

Negatív viselkedésbeli változások

Egy stresszes tinédzsernél gyakoriak a viselkedésbeli problémák. Ezek a legkülönfélébb módokon mutatkozhatnak meg, a visszabeszéléstől az iskolai lógásig. Ha mindezek a stressz okozza, az még nem jelenti azt, hogy tolerálnunk kell az ilyen viselkedést.

Koncentrációbeli zavarok

Ha egy tinédzser komoly stressznek van kitéve, akkor nehéz elérni, hogy bármire is odafigyeljen hosszabb időn keresztül. Ezt egy szülő különösen a házi feladat megírásánál veheti észre.

Negatív beszéd

A stresszel küldő tiniktől gyakran lehet hallani olyan mondatokat, mint pl.: „Engem senki nem szeret.”, „Semmi nem úgy alakul, ahogyan szeretném.”, stb. Néhány esetben ez betudható a kamaszokra jellemző hangulatingadozásoknak, de ha túl sokszor hall ilyen gyereke szájából, akkor jogosan gyanakodhat a stresszre.

Túlzott aggódás

A stresszes tizenévesek bármiből képesek óriási problémát kerekíteni. Gyakran olyan dolgok miatt aggódnak, amik meg sem történtek. Ha gyermeke túl sokszor fejezi ki aggodalmát látszólag apró dolgok miatt, akkor könnyen lehet, hogy a stressz áll a háttérben.

Mikor érdemes segítséget kérni?

A legtöbb tini nem képes tudatosan kimondani, hogy a stressz okozza a viselkedésbeli és egyéb problémákat, ezért először is nagyon fontos, hogy szülőként nyitott szemmel járjon és felismerje a jeleket.

Ilyenkor érdemes elbeszélgetni gyermekével, megosztani vele néhány egyszerűbb stresszkezelési technikát. Ha a probléma komoly gondokat okoz az iskolai teljesítményben, a szülőkkel, barátokkal való viszonyban, akkor mindenképpen érdemes profi segítséget kérni.

Stresszkezelési tréningünkön gyermeke minden olyan hasznos technikát megtanulhat, melyek segítségével csökkentheti stressz-szintjét és könnyebben megbirkózhat a jövőbeli akadályokkal.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.