Az autogén tréning

Autogén tréning

Az autogén tréning Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter nevéhez fűződik, s a relaxációs terápiák közé tartozik. Az autogén tréning mentes mindenféle ezoterikus és misztikus színezettől, az egyik „legtudományosabb”, leginkább kutatott relaxációs módszer. Ma egyike a leggyakrabban használt relaxációs technikáknak.

Mi az autogén tréning?

Az autogén tréning (AT) saját erőből merítő, saját aktivitást felhasználó, rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlás, mely során testi és lelki működéseinket szabályozni, uralni vagyunk képesek, aktuális szándékainknak, céljainknak megfelelően. Orvosi és pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy a módszer hatékonyan csökkenti a stresszre adott válaszreakciókat, erősíti az immunrendszer működését azáltal, hogy testünk önszabályozó képességét növeli.

Mi az autogén tréning lényege? Mit tud nyújtani?

A relaxált állapot elérése önmagában is pihentető hatású. Mivel érzelmi állapotaink szorosan összefüggenek a testünkben megjelenő érzetekkel, így az autogén tréning elsajátítása lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők még időben felfigyeljenek az izmaikban és szerveikben felhalmozódó feszültségekre. Az autogén tréning segítségével csökkenthető a fájdalom, a szorongás, növelhető a teljesítőképesség.

Kinek ajánlott az autogén tréning?

Elsősorban azok számára ajánlott a módszer, akik szeretnék pszichés feszültségeiket csökkenteni.

  1. Serdülőknek, mivel rendkívül sok stressznek és szorongásnak vannak kitéve, mind az iskolában mind másutt. (pl: magas elvárások, bántás és csúfolódás)
  2. Felnőttek számára az autogén tréning olyan hatékony relaxációs eszközzé válhat, melynek segítségével könnyebben megküzdenek a munkahelyi, családi életből adódó mindennapos stresszel.
  3. A nagy munkahelyi stressznek kitett: menedzserek, közép-, és felsővezetők számára.

Mi a tréning menetrendje?

Az autogén tréning 12 alkalom alatt elsajátítható módszer. A relaxációs terápia hetente, másfélórás foglalkozások keretén belül történik. A csoportlétszám maximum 8-10 fő.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.