Az autogén tréning állomásai

Közzétette | 2013. december 31. | Autogén tréning | Nincs hozzászólás
Autogén tréning

Az autogén tréningről sok szó esett már, mint olyan eszközről, melyet saját magunkon alkalmazva megszabadulhatunk a mindennapok stresszétől, idegességétől és egy nyugodt, testileg és lelkileg is sokkal egészségesebb állapotba kerülhetünk. Itt az ideje, hogy kicsit bővebben is megvizsgáljuk, mi történik az autogén tréning során.

Az autogén tréninghez nincs szükség gyógyszerekre, különleges eszközökre, csupán nyugodt környezetre. Az autogén tréning alkalmazása során úgy érjük el az önhipnózis állapotát, hogy saját testünkre, érzékszerveinkre koncentrálunk és így érjük el, hogy szervezetünk az egészségünkre nézve jótékony módon reagáljon: elernyedjenek izmaink, lelassuljon heves szívverésünk, csökkenjen vérnyomásunk, stb.

Az autogén tréningnek hat fő gyakorlata, ha fő állomása van, melyeket könnyedén, biztonságosan elsajátíthat és később bármikor alkalmazhat, ha ellátogat autogén tréning tanfolyamunkra.

Az autogén tréning hat alapgyakorlata

  1. A karok és lábak nehézsége. Képzelje el, hogy karjait és lábait ólomsúly húzza a föld felé. Közben mondogassa magában, hogy „A jobb kezem elnehezül, a bal kezem is elnehezül, mindkét kezem elnehezül.”, majd tegyen ugyanígy lábai esetében is. Képzelje el, ahogy izmai elernyednek és nehézzé válnak. Koncentráljon erre a gyakorlatra és ismételgesse a fejében a mondatokat körülbelül 2-3 percig.
  2. A karok és lábak melegsége. Idézze fel, milyen az, amikor a kádban vagy egy gyógyfürdőben teste érintkezik a meleg vízzel, de gondolhat akár a Nap melegére is. Érezze, ahogy a melegség szétárad a lábaiban és a karjaiban is. Erre a gyakorlatra a paraszimpatikus idegrendszer a kar és a láb véredényeinek tágításával válaszol, melynek hatására azokba több meleg vér jut, azaz javul a vérellátásuk, ugyanakkor az erek kitágulásával a vérnyomás is csökkenhet. Ezt a gyakorlatot is 2-3 percig végezze.
  3. Szívverés. Figyeljen a szívverésére, figyelje annak meleg, nyugodt, ritmikus lüktetésére. Hagyja, hogy melegség járja át a szívét és mellkasát, ahogy ráhangolódik saját szívverése ritmusára. Szintén 2-3 perc a gyakorlat ajánlott időtartama.
  4. Légzés. Lélegezzen nyugodtan, lassan és könnyedén. Képzelje el, ahogy hasa le-fel jár a ki- és belégzések során és ahogyan a levegő átjárja testét, majd kilélegzi azt. Erre a gyakorlatra szintén 2-3 percet szánjon.
  5. A has melegsége. A hasi szervek egészsége szintén nagyon fontos szerepet játszik a jóllétben. A melegség érzetének előidézéséhez ezúttal is felidézheti a Nap vagy egy forró fürdő melegét, de ezúttal úgy, hogy ez a melegség belülről, a hasüregéből ered és onnan sugárzik kifelé. Legyen türelemmel és gyakoroljon addig, amíg valóban sikerül elérnie a kívánt érzést.
  6. A fej és a homlok hidegsége. A melegséggel ellentétben most a hűvösre koncentráljon, érezze, ahogy hűs szellő érinti meg a homlokát és arcát. Erre a lépésre gyakorolhat úgy is, hogy egy hideg, nedves kendőt tesz az arcára és később ezt az érzést próbálja visszaidézni. Ha mind a hat lépést sikeresen teljesítette, akkor olyan mély relaxációs állapotba kerül, hogy akaratával akár további pozitív változásokra is sarkallhatja szervezetét és testét.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.