Munkahelyi stressz – A munkahelyi meditáció nagy segítség lehet

stress (1)

Egy amerikai felmérés rávilágított arra, hogy rávilágított arra, hogy napi kétszer húsz perc meditáció mekkora felüdülést jelenthet a stresszkezelés szempontjából egy különösen stresszes munkahelyen.

A kutatás vezetői egy viselkedésproblémákkal küzdő gyerekekkel foglalkozó iskola dolgozóinak személyében valóban olyan személyeket választottak ki, akik komoly stressznek vannak kitéve nap mint nap.

A dolgozókat két csoportra osztották, az egyik csoporttal naponta kétszer transzcendentális meditációt végeztettek, míg a másik csoport tagjai a megszokott rendben, meditáció nélkül folytatták napjaikat.

A kísérlet ideje alatt a kutatók folyamatosan figyelemmel kísérték a tanárok és egyéb dolgozók stressz-szintjét egy negyvenfokú skála segítségével. A rendszeresen meditáló csoport átlag stressz-hányadosa 39 volt, de ez a meditációk hatására a tanítási idő végére 5 ponttal csökkent. A nem meditáló csoport átlaga 37 pont volt, de ez nem csökkent a nap folyamán, sőt, 2 ponttal emelkedett a munkanap végéig.

A kutatás eredményei jól mutatják tehát, hogy a munkahelyi stresszkezelés szempontjából rendkívül pozitív hatásai lehetnek annak, ha mindennap szánunk egy kis időt magunkra, lehunyjuk a szemünket és relaxálunk.

A vállalatvezetőknek különösen ajánlott egy „csendes szoba” kialakítása, ahová a nagy hajtás elől néhány percre visszavonulhatnak a dolgozók. Lehet, hogy néhányan úgy vélik, hogy a munkából így kieső percek anyagilag rossz hatással lesznek a cégre, de a valóság az, hogy a munkahelyi stresszkezelés figyelmen kívül hatása sokkal költségesebb lehet.

A túl kemény munka, a túlzott stressz könnyedén kiégéshez (burnout szindróma) és értékes munkaerők elvesztéséhez vezethet. Egyes felmérések szerint egy új dolgozó felvétele akár 10-30%-kal is többe kerülhet, mint a távozó dolgozó egyévi bére.

Ezért ajánljuk minden cégvezetőnek pszichoszociális kockázatfelmérésünket, mely során megállapítjuk, hogy melyek azok a tényezők, melyek káros hatással lehetnek a dolgozókra, amik hatására a munkahelyi stressz szintje megemelkedhet és egyben megoldást is kínálunk mindezekre, hogy dolgozói továbbra is egészségesek, produktívak maradjanak.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.