A munkahelyi stressz könnyedén vezethet balesetekhez

Munkahelyi egészségfejlesztés

Kevés munkahelyen szentelnek valódi figyelmet annak, hogy a dolgozókat a lehető legkevesebb stressz érje, pedig ezzel saját magukat is rengeteg problémától szabadítanák meg a munkaadók. Ezek közé tartoznak a munkahelyi balesetek is, melyek jóval gyakrabban következnek be stresszes dolgozók esetében.

Hogyan vezet balesetekhez a munkahelyi stressz?

A stressz hatására beszűkül a figyelem, az emberek belefeledkeznek teendőikbe és kimerültekké válnak, ami egyenes út a balesetekhez. A munkahelyi stressz rohanáshoz vezet, a dolgozók minél több dolgot szeretnének elvégezni minél rövidebb idő alatt, aminek előbb-utóbb mindig rossz vége lesz.

„Minél nagyobbak az elvárások a munkával kapcsolatban és minél rövidebbek a határidők, annál valószínűbb, hogy a dolgozók figyelmen kívül hagyják a biztonsági előírásokat, nem használják a megfelelő védőfelszereléseket, így kihívják maguk ellen a sorsot” – mondta Jonathon Torres, egy munkabiztonsággal foglalkozó amerikai szakember.

Egy egyetemi kutatás szerint a stresszes környezetben dolgozóknál 30%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy munka közben balesetet szenvednek, mint a nyugodt munkakörülményeket élvezőknél.

A legnagyobb sérülésveszélynek természetesen a hivatásos sofőrök és a gyárakban dolgozók vannak kitéve, de az irodai dolgozók is könnyedén szenvedhetnek sérüléseket, ha a túlzott elvárások miatt nem tudnak odafigyelni teendőikre.

Ha szeretné elkerülni, hogy dolgozói rosszul érezzék magukat munka közben, esetleg megsérüljenek a munkahelyi stressz következtében, kérje pszichoszociális kockázatfelmérésünket, mely során segítünk a lehető legtöbb stresszorttól megszabadítani munkavállalóit.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.