Autogén tréning – Kiknek, hogyan és miért?

Happy couple

Az autogén tréning menetéről, előnyeiről már esett szó, most ideje bővebben megvizsgálni, hogy az ilyen foglalkozások kik számára lehetnek igazán hasznosak, hogyan segítenek a gyakorlatok és milyen bizonyítékok vannak az autogén tréning sikerességére vonatkozóan.

Kik számára lehet hasznos az autogén tréning?

Az autogén tréningen való részvétel erősen ajánlott azok számára, akik depressziótól, állandó nyugtalanságtól, stressztől és az ezekből következő fizikai és pszichológiai tünetektől szenvednek. A lista tulajdonképpen végtelen, az autogén tréning mindenkin segíthet, akinek a betegsége a stresszre, nyugtalanságra vezethető vissza.

Azok, akik ellátogatnak az autogén tréningre, nagy valószínűséggel a stressz és a nyugtalanság csökkenését fogják tapasztalni. Fizikailag és szellemileg is nyugodtabbnak fogják érezni magukat, eltűnnek a feszültség jelei, aminek következtében az egészségi állapot javulása várható. Összefoglalva a résztvevők boldogabbak, elégedettebbek lesznek és megtanulják kezelni a nehézségeket, ahelyett, hogy szenvednének tőlük.

Hogyan segít az autogén tréning?

Az autogén tréningen a résztvevők megtanulják, hogy hogyan csökkentsék, semlegesítsék a stresszt és annak hatásait, valamint egy egészségesebb, jobb szemléletet kapnak a mindennapokban előforduló nehézségekkel, problémákkal kapcsolatban.

Az autogén tréning során nagy figyelmet kap a vegetatív idegrendszer homeosztázisa. A homeosztázis egy élő szervezetnek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodóképességét jelenti, amellyel minden körülmények között egy viszonylagos állandóságot igyekszik teremteni.

A vegetatív idegrendszer kontrollálja a belső szervek, így például a szív, a tüdők és az emésztőrendszer izmait. Két részre osztható, szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerre, melyek ugyan együtt, egymástól függően dolgoznak, de más célból. A szimpatikus idegrendszer szükség esetén növeli az energiaszintet, míg a paraszimpatikus energiát raktároz el. A szimpatikus idegrendszer készíti fel a testet a stresszhelyzetekre adott reakciókra, azaz felgyorsítja a szívverést, a lélegzést és lelassítja az emésztést. A paraszimpatikus idegrendszer ugyanakkor igyekszik lassítani a szívverést és a lélegzést, valamint gyorsítani az emésztést, hogy a homeosztázis egészséges kereteken belül maradjon. Az autogén tréning gyakorlatain keresztül megfelelő együttműködés alakítható ki a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer között.

Az autogén során a résztvevők olyan technikákat tanulhatnak meg, melyek segítenek a gyors fizikai és pszichológiai ellazulásban. Idővel a résztvevő teljes érzékelése megváltozik a problémákkal kapcsolatban, hiszen egy passzív éberség alakul ki benne ezekkel kapcsolatban és a tréningen tanultaknak köszönhetően a mindennapok stressze, a nyugtalanító helyzetek jóval kevésbé lesznek hatással rá. Mint azt a neve is mutatja, az autogén tréning gyakorlatait megtanulásuk után bárki alkalmazhatja saját magát, ha szükségét érzi.

Milyen bizonyítékok léteznek az autogén tréning sikerességére?

Nagy-Britanniában az autogén tréning egy ismert és elismert technika, melyet a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat is alkalmaz. Egy korábbi brit esettanulmány meglehetősen kedvező eredményeket hozott. A vizsgálatok során összesen 196 olyan embert kérdeztek meg, akik részt vettek autogén tréningen és a 73%-uk úgy válaszolt, hogy észlelt javulást az állapotában.

A megkérdezettek között 68 olyan személy volt, akiknek hivatalos orvosi papírjuk volt arról, hogy stressztől, feszültségtől, állandó nyugtalanságtól szenvednek. Közülük 88% számolt be javulásról. Azok közül, akiknél depressziót állapítottak meg, 58% válaszolt úgy, hogy csökkentek a tünetei az autogén tréning hatására.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.