Túl nagy a nyomás? Jöhet a stresszoldás!

Közzétette | 2013. október 02. | Aktuális, Stresszkezelés | Nincs hozzászólás
Stresszoldás

A fokozott felelősség, munkaterhelés, teljesítménykényszer, kiszámíthatatlanság mind megterhelést, stresszt jelentenek. Nem akad közöttünk olyan, aki stressz nélkül élhetné mindennapjait. Különböző módon reagálunk a bennünket ért frusztrációra és a belőle fakadó feszültségekre. Így logikus, hogy más és más stresszoldó stratégiára van szükségünk.

Mik a stressz jelei?

Gyakran nem is jut el a tudatunkig, hogy viselkedésünk megváltozása a stressz tüneteit hordozza magában. Számos pszichés eredetű probléma fordulhat elő ilyenkor, például szorongás, depresszió, álmatlanság vagy aluszékonyság, túlérzékenység, vagy türelmetlenség.

Stresszoldás, hogy csináljam?

A stresszoldásnak több, különböző fajtája van. Meg lehet próbálkozni egyedül is a stresszoldással, de ha a probléma már régóta fennáll, rendkívül zavaró és nem mutatja a javulás jegyet, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. A különböző stresszoldó tréningek hasznos tanácsokkal, érdekes feladatokkal és gyakorlatokkal segítenek megszabadulni a stressz kínzó hatásaitól.

Stresszoldás egyedül

Íme néhány tipp, ami segítheti önt:

  • Tanuljon meg nemet mondani akkor, amikor már egyébként is túl elfoglalt.
  • Szánjon naponta legalább fél órát magára, amikor csak azt csinálja  amihez kedve van. Az sem baj, ha ez éppen semmittevést jelent. Vegye körül magát olyan emberekkel, akikkel jól érzi magát.
  • Egyszerre próbálj meg csak egy dologgal foglalkozni. Ehhez segítség lehet, ha minden hét elején átgondolod a fő feladatokat és listát írsz róluk.

Stresszoldás csoportosan

A krónikus stressz hosszú távon nagyon káros: rontja a teljesítőképességet, kiégéshez vezet, valamint számos testi és pszichés tünet (pl. alvászavar) és betegség kiváltója lehet. A stresszoldó tréningeken olyan technikákat sajátíthat el, amelyek segítségével kezelhető a stressz, a szervezetre gyakorolt káros hatásai kivédhetővé vállnak. Ilyen például a relaxáció és meditáció. Ezek a stresszoldó módszerek segítenek abban, hogy visszanyerjük testünk felett az irányítást és, hogy megtanuljuk elérni az ideális, nyugodt éberség állapotát.

 

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.