Munkahelyi egészségfejlesztés

Munkahelyi egészségfejlesztés

Sajnos egyre elterjedtebb és gyakoribb jelenség a munkahelyi stressz, amelynek következményei igen súlyosak is lehetnek. A túlpörgő vagy valamilyen ok miatt feszült légkörben a dolgozóknak tapasztalatok szerint, rövidtávon gyomorfekéllyel, magas vérnyomással vagy szorongásos depresszióval kell szembenézniük. Ezért kifejezetten fontos odafigyelnünk az egészségünkre!

Mit okoz a munkahelyi stressz?

Okozhat depressziót, alvászavart, kiégést, szív- és érrendszeri betegségeket, illetve növelheti a szorongásos betegségek kialakulásának esélyét. A szorongásos betegségek kialakulásának legfőbb oka a bizonytalan határidők, valamint az elbocsátástól való félelem által okozott stressz.

Étkezés

Fontos, hogy egészségesen étkezzünk, így is csökkenthetjük a stresszt és egészségesek maradunk. A nap folyamán együnk többször egy-egy keveset, így folyamatosan szinten tudjuk tartani szervezetünk vércukorszintjét. Ha a vércukorszintünk alacsony, idegesek és ingerlékenyek leszünk. Ha azonban túl sokat eszünk, az letargiát okoz.

Munkahelyi egészségfejlesztés? Mit tegyek?

A legjobb megoldás a rendszeres mozgás és a relaxáció. Ilyenkor kiengedheti a napközben felgyülemlett feszültséget. Ehhez ajánlott minimum napi fél óra sport, de legalább egy kiadós séta. Fontos az egészséges étkezés. Gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Tudatosítsuk, hogy a stressz mennyire ártalmas, nem lesz könnyebb a helyzetünk, ha idegeskedünk. Próbáljunk meg kihasználni minden szabad pillanatot arra, hogy a családunkkal, nyugodt környezetben legyünk. Sokat segíthet egy esti nyugtató fürdő vagy tea, esetleg egy jó könyv. Sokat segítenek a pszichoszociális kockázat felmérések és elemzések is, melyek pontosan rámutatnak arra, hogy mi miatt vagyunk stresszesek és ez milyen mértékben károsítja egészségünket, munkahelyi kapcsolatainkat és termelékenységünket. Az eredmények alapján felállítható egy tudatos program a munkahelyi stressz kezelésére és felszámolására, mely segít megőrizni nyugalmunkat a váratlan helyzetekben is és eltüntetni a különböző munkahelyi félelmeket, így ismét jó kedvvel járhatunk dolgozni.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.