Munkahelyi egészségfejlesztés – Legyenek boldog és produktív dolgozói!

Munkahelyi egészségfejlesztés

A munkahelyi egészségfejlesztés célja, hogy fizikai és pszichológiai szempontból is egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen. A megfelelő fizikális, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, nő a dolgozók lojalitása, és munkájuk hatékonysága, mindezekhez hatalmas segítséget nyújt a pszichoszociális kockázatelemzés.

Mit jelent a munkahelyi egészségfejlesztés?

A munkahelyi egészségfejlesztés többet jelent az egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó jogi követelményeknek való egyszerű megfelelésnél, ezen felül még azt is jelenti, hogy a munkáltatók aktívan segítik munkavállalóikat egészségük és jólétük fejlesztésében. Ebbe a folyamatba elengedhetetlen bevonni a munkavállalókat, és tekintetbe venni szükségleteiket, valamint a munkahelyi munkaszervezésről alkotott véleményüket. A munkahelyi egészségfejlesztés általában különböző témákat céloz meg. Néhány, a munkahelyi egészségfejlesztési témakörök közül:

  1. Munkavállalók részvétele a munkaszervezési folyamat javítása.
  2. Testgyakorlás és fizikai aktivitás sport tanfolyamok, a fizikai aktivitás ösztönzése, aktív és egészséges munkahelyi kultúra népszerűsítése.
  3. Egészség nyomon követése, ellenőrzések, mint például a vérnyomás és koleszterinszint.
  4. A dohányzásra való figyelemfelhívás beleértve a leszoktatási programokon való ingyenes részvétel lehetőségét, valamint a dohányzás megtiltását a vállalat teljes területén.

Fizikai egészségfejlesztés

Nemcsak az anyagi juttatásokkal lehet motiválni az alkalmazottakat, az életminőséget az olyan lehetőségek is javítják, mint a korszerű monitorok vagy a térdeplőszékek. Az egyik leghatékonyabb eszköz az egészséges életvitel támogatása, a mozgás. A mozgás minden téren megtérülő befektetés, hiszen nem csak a tartós egészség kulcsa, de a stressz levezetésének leghatékonyabb eszköze is, amely egy időben termel endorfint, javít a hangulatzavarokon, növeli az önbizalmat és a legkülönbözőbb egészségi problémákon képes javítani.

Pszichológiai egészségfejlesztés

A munkahelyi egészségfejlesztés nem merül ki a fizikai gyakorlatokban és a munkavédelmi előírások betartatásában. Egyik legfontosabb része a pszichológiai, lelki problémák feltérképezése és megoldása. Ehhez elengedhetetlen a pszichoszociális kockázatelemzés, mely során pontosan kiderül, milyenfajta szorongás, félelem, frusztráció lappang az egyes dolgozókban és ezeknek mi az oka. Ezen problémák megoldásával a beosztottak, munkatársak közérzete jelentősen javul, megoldódnak a lelki okok miatt kialakuló betegségek, így a teljesítményük is javul.

Ossza meg velünk véleményét!

Email címét nem tesszük közzé.